De teelt van de Roma-tomaten start in december. Er worden dan tomatenplantjes van vier tot zes weken oud zorgvuldig in de kas uitgezet. Deze plantjes zijn dan tussen de vijftien en twintig centimeter groot.
Bij Themato worden de planten op zogenaamde hangende goten geplaatst. Hierdoor lopen de medewerkers bij het oogsten niet meer gebukt, maar wordt al het werk staande uitgevoerd. De eerste oogst van Roma-tomaten ligt begin maart en het seizoen loopt door tot half november. Als de eerste tomaten rijp zijn, is de plant inmiddels zo'n 2.5 meter lang. Via touwtjes zit hij dan vast aan de draden boven in de kas. Telkens wanneer de onderste trossen tomaten geplukt zijn, laten de medewerkers de plant een stukje zakken. Op die manier kun je altijd goed bij de onderste trossen. De plant groeit eigenlijk steeds verder opzij en is aan het einde van het seizoen wel negen meter lang.
De bestuiving van de planten gebeurt met hommels. Deze vliegen tegen de bloem van de tomatenplant, waardoor het stuifmeel van de meeldraden op de stamper terechtkomt en de bloem bevrucht wordt. Uit de bloem groeit vervolgens de tomaat.
Tijdens de teelt worden voor de biologische bestrijding van ongedierte o.a. sluipwespen ingezet in de kas. Zij bieden bescherming tegen ziekten en eten bijvoorbeeld alle luizen op.